Friday, December 4th, 2009

Rosa Nogués Freixas

Avui fa una setmana es va celebrar l’entrega dels premis “European Prize for Applied Arts” a Mons (Bèlgica) i la gran notícia és que el “Young Talent Prize” se’l va endur ben merescudament la nostra companya Rosa Nogués Freixas (integrant del grup coordinat per la Silvia Walz del Taller Perill) pel seu acurat treball “Meitats”.
Moltes felicitats Rosa… això només és el començament!

The announcement of prizes in the “European Prize for Applied Arts” in Mon (Belgium) was celebrated last week. The great news is that the “Young Talent Prize” was given, deservedly, to our colleague Rosa Nogués Freixas (member of the group coordinated by Silvia Walz of El Taller Perill) for her gorgeous work “Halves.”
Congratulations Rosa… this is only the beginning!


La seva justificació del treball:
“Meitats”
La meva obra és fruit d’una estada a Finlàndia, un país amb uns canvis estacionals molt acusats on la foscor i les pluges són les protagonistes de la tardor. Amb l’arribada de l’hivern descobreixo la neu com a “font d’una nova llum”; és així com el blanc es converteix en el color principal del meu treball.
Utilitzo objectes d’us quotidià i els transformo creant un conjunt de possibilitats al·ludint al buit com a metàfora de la simplicitat, el no-res, la nuesa, la pausa, el silenci, la subtilitat…
Entenc el buit com una font de potencialitat, d’allò que pot esdevenir, que pot fructificar, el buit com a llibertat i manera de transmetre silencis, de buscar el repòs; un espai de retrobament i suggestió. Descobrir el buit significa transformar la realitat, descobrir l’invisible i desvetllar allò que no es veu.
Descobrir l’interior és descobrir què amaga, què protegeix, què és el que m’intriga i aprendre que allò invisible està per suggerir l’altra cara.

Her statement:
“Halves”
My work is the result of a cultural exchange in Finland, a country with very changeable seasons where darkness and rain predominate in autumn. In the onset of winter, I discover the snow as “a new source of light”, and that’s why white became the main color of my work.
I transform everyday objects creating a set of possibilities of what they are and what they were. Each one refers and reflects in different ways the idea of emptiness as a metaphor of simplicity, nothing, nakedness, rest, silence, subtlety…
I understand emptiness as a source of potentiality, of something able to grow, something that may bear fruit, emptiness as freedom, as a way to find silence and calm.
To discover emptiness means to transform reality and travel into an invisible world. Finding hidden and protected feelings, and learning that invisibility opens your eyes.


La seva inspiració:

Her inspiration:

“Més enllà del silenci, encara hi ha un silenci,
i un no-res cal cercar més enllà del no-res.
L’aprenentatge d’escoltar i de veure
sense sentir ni albirar res, la làmina
lluminosa i compacta i transparent
que no passem, perquè ja hi som: passar-la
voldria dir que ens és exterior. No té
cap entitat, i ho és tot. Si som
és perquè hi som, és en tant que hi som, i els mots
no la diuen. No és cap mot, ni cap imatge: és l’evidència
de la ceguesa de la llum, el buit
que no veiem, el buit que ens veu. Sentir-nos
vistos pel buit i dins el buit alhora,
evanescent, de cap color, sord-mut,
el buit que esbotza l’ésser,
que es veu a si mateix, la nul·la llum
d’adonar-nos que som, la consciència
de saber que no ens cal sinó sentir l’espai:
que, com un vidre, som i no som la claror”.

(fragment del poema “L’espai desert IV”, d’en Pere Gimferrer)


2 Responses to “Rosa Nogués Freixas”

 1. paula lindblom says:

  Beautiful pieces!!!
  I really like them all a lot, so calm and clean feeling.
  //Paula.

 2. Schnuppe von Gwinner says:

  Congratulations to this young jewellery artist creating such poetic work!
  Schnuppe von Gwinner
  http://www.craft2eu.net

Leave a Reply

*